RAID 0
به عنوان مثال اگر دو دیسک 1 و 2 داشته باشیم و تعدادی داده به نام های A، B ، C و D این چهار داده در دو دیسک موجود پخش می شوند. داده A و B در دیسک 1 و داده C و D در دیسک 2. در این روش داده ها همزمان در دیسک ها نوشته می شوند. این امر سرعت خواندن و نوشتن را به صورت تئوری به مرتبه تعداد دیسک ها افزایش میدهد. برای مثال اگر از 3 دیسک استفاده کنیم، به طور نظری سرعت خواندن از و نوشتن روی دیسک تا 3 برابر افزایش می یابد هرچند در عمل به دلایل مختلف از جمله تاخیر خواندن و نوشتن بین دیسک ها و زمان پردازش داده، این امر محقق نمیشود. در ضمن فضای آرایه برابر مجموع فضای دیسک هاست و در RAID0 حداقل 2 دیسک نیاز است. این روش RAID برای موقعیت های خطرناک و سرور های مهم توصیه نمی شود.
RAID 1
به عنوان مثال اگر دو دیسک 1 و 2 داشته باشیم و تعدادی داده به نام های A، B و C، این سه داده همزمان در دیسک 1 و دیسک 2 نوشته می شوند. این فناوری در حقیقت Mirroring تنها است. در این حالت اطلاعات یکسان همزمان روی دیسک ها نوشته میشوند. چنانچه مشکلی برای دیسکهای آرایه پیش بیاید، تا زمانیکه فقط یکی از دیسک ها باقی است، خطری اطلاعات را تهدید نمیکند. در تئوری، سرعت نوشتن آن با یکی از دیسکها یکسان ولی سرعت خواندن آن ضریبی معادل تعداد دیسکها پیدا میکند. با توجه به دلایل گفته شده در RAID0، در عمل سرعت نوشتن در RAID نوع 1 کم تر از یک دیسک و سرعت خواندن آن هم به ضریب تعداد آنها نمی رسد. فضای آرایه برابر یکی از دیسکهای عضو آرایه میشود. مثلا اگر 3 دیسک 1 ترابایتی در آرایه شرکت کنند، فضای حاصل برابر 1 ترابایت خواهد بود. در این حالت از RAID هم حداقل 2 دیسک مورد نیاز است البته معمولا بیشتر از آن هم استفاده نمی شود.
RAID 2
این نوع RAID با تقسیم اطلاعات بر روی 2 دیسک و نوشتن اطلاعات کنترلی خطا (ECC) روی دیسک دیگر در قالب بیتهای داده ذخیره میکند. در هنگام خواندن، داده با اطلاعات کنترلی تطابق داده میشود و اگر خطایی وجود داشته باشد، تصحیح میشود. سرعت خواندن با توجه به Striping داده در 2 دیسک یا بیشتر افزایش چشمگیری یافته و با کنترل خطا کمی از آن کاسته می شود. سرعت نوشتن هم تقریبا در حد خواندن است با این تفاوت که محاسبه امکان تصحیح خطا کمی تاخیر ایجاد می کند. علاوه بر تصحیح خطا این آرایه می تواند با خارج شدن یکی از دیسک ها به کار خود ادامه دهد.
RAID 3
این متُد از RAID با کمی تفاوت کاملا شبیه به RAID 5 می باشد. به همین جهت اکثرا به جای استفاده از RAID 3 از RAID 5 استفاده می شود که در مقالات بعدی راجع به آن صحبت خواهیم کرد.
RAID 4
همانند RAID 3 عمل میکند با این تفاوت که به جای خواندن و نوشتن در قالب کلمه، از بلاک یا استریپ داده استفاده میکند. مانند RAID 3 دیسکی مختص ذخیره Parity (سیستم اصلاح خطا)دارد. فضای حاصله معادل جمع دیسکها منهای یک دیسک فضای Parity است. این آرایه ظرفیت خرابی یکی از دیسک ها را داراست.
RAID 5
این نوع RAID همانند RAID 1 یکی از پرکاربردترین نوع می باشد و مشابه آرایه نوع 4 است. با این تفاوت که Parity آن در دیسکی خاص ذخیره نمی شود و بین تمامی دیسک ها پخش میشود. این نوع آرایه پر کاربردترین نوع در استفاده های حرفهای است چرا که از نظر کارایی و فضای حاصله، تعادلی بهینه در آن برقرار است. پخش شدن اطلاعات Parity در میان دیسک ها باعث افزایش کارایی میشود. این آرایه به حداقل 3 دیسک نیاز دارد و دیسک های بیشتر برای استریپ کردن و بالا بردن کارایی کاربرد دارد. فضای حاصله معادل جمع دیسک ها منهای یک دیسک فضای Parity است. این آرایه نیز مانند RAID 4 ظرفیت خرابی یکی از دیسکها را داراست.
RAID 6
همان RAID 5 است که دو سری Parity در آرایه ذخیره میکند و امکان حفظ آرایه در نبود دو دیسک را ممکن میکند. ظرفیت حاصل برابر جمع دیسکهای عضو آرایه منهای فضای معادل دو دیسک Parity است. از مزایای این آرایه می توان به امنیت بالاتر آن نسبت به RAID 5 و عملکرد بدون نقص آن بدون دو دیسک Parity اشاره نمود. از معایب آن می توان به نیاز به حداقل 4 دیسک و سرعت پایین تر آن نسبت به RAID 5 اشاره کرد.
RAID 10
این Raid حداقل به 4 دستگاه هارد دیسک نیاز دارد. در حالت استفاده از 4دیسک ، دیسک ها دو به دو داده ها را نگهداری می کنند. عمل تکه تکه کردن بلوکهای داده همانند Raid1 انجام می پذیرد و مانند Raid2، دارای سیستم تصحیح و کنترل خطا نیز می باشد. این آریه مناسب سیستم های بسیار حساس مانند بانکهای اطلاعاتی می باشد. از معایب این تکنولوژی RAID می توان به هزینه بالای آن و اتصال حتمی منبع تغذیه به UPS اشاره نمود.
دیسکهای تحت کنترل RAID، سه حالت دارند. یا عضو آرایه اند یا آزادند و یا ذخیره هستند. عضو آزاد به هیچ عنوان در آرایه استفاده نمیشود مگر کاربر به طور دستی آرایه را برای این کار تنظیم کند. عضو ذخیره در صورت از دست رفتن یکی از دیسکهای آرایه، جایگزین میشود. برای مثال اگر 4 دیسک داشته باشیم و آرایهای از RAID5 شامل 3 دیسک داشته باشیم، اگر یکی از دیسک های عضو آرایه آسیب ببیند و آرایه در حالت کاسته قرار گیرد، دیسک چهارم اگر ذخیره باشد میتواند به طور خودکار جایگزین شود و آرایه را بازسازی کند اما اگر در حالت آزاد یا غیرعضو باشد، نمیتواند.
همانطور که مشخص شد، استفاده ازRAID برای مقاصد معین می باشد و در کاربرد های عادی و روزمره کارایی چشمگیری را به سیستم PC اضافه نمی کند. به عنوان مثال امکان استفاده از CD ROM و Rewriter روی این کانکتور ها وجود ندارد. بنابراین هنگام استفاده از RAID ابتدا هدف و مورد استفاده خود را مشخص کنید سپس RAID مناسب را انتخاب نمایید.